divendres, 25 de juny del 2010

Es pot transformar la història?

Inés Palomeque.
Directora de Mil milenios de Paz.

Pensant en quina seria la millor manera d'integrar a joves d'Iberoamèrica i en especial d'aquells països que entre 2009 - 2010 commemoren el seu bicentenari-Argentina - Bolívia - Xile - Equador - Mèxic - Paraguai i Veneçuela, es va pensar en organitzar la X Assemblea Parlamentària de Líders Joves Missatgers de Pau del 15 al 17 de Setembre de 2010 a l'Honorable Senat de la Nació Argentina.

Precisament allà, on s'elaboren i dicten les lleis, al Recinte de Senadors, els joves aportant el seu punt de vista, des d'una visió multidimensional dinàmica, interactiva, positiva, creativa, compromesa, respectuosa i conscient dels seus Drets i Responsabilitats, es connectaran amb la història dels seus respectius països, la seva manera de fer i els valors que van identificar el seu accionar en la vida dels seus pobles, per propasar, intercanviar idees i accions innovadores, generadores de pau i benestar per a tots, que ajudin a construir una societat fraternal, humana i justa.

La participació de joves es fonamental per aconseguir una transformació. "Nosaltres com a joves vam decidir començar a canviar respectant els valors humans, el medi que ens envolta i revaloritzant la quotidianitat". IX Assemblea "Els joves, la política i la Pau" 18 de setembre de 2009. Congrés Nacional. Buenos Aires (Argentina) .

2010 és un any clau per a aquells que creuen important reinventar el futur. Gairebé simultàniament fa 200 anys, en diversos països llatinoamericans es van produir moviments emancipadors, amb la intenció d'alliberar els pobles del colonialisme.

Per la seva banda Argentina celebra el 25 de Maig, l'aniversari de la Revolució de Maig i creació del Primer Govern Pàtria. Sis anys més tard, el 9 de juliol de 1816, després d'un llarg procés i dins d'un context mundial favorable per a la seva emancipació, va tenir lloc la Declaració de la Independència. Allò que primer van sentir, i que després van expressar davant del Cabildo Obert un grup de veïns, ens va ajudar a transformar-nos en una Nació lliure i Sobirana, a créixer i desenvolupar-nos com a poble independent.

200 anys ens és poca cosa, constitueix sens dubte, una gran oportunitat única i irrepetible perquè ens connectem amb el nostre passat, reflexionem sobre el nostre present i aconseguim una real integració pacífica, a través de la transformació personal i social.

Per transformar la història, necessitem somiar un demà millor. Reconciliacions i reconciliant, perdonant i perdonant. Conèixer les nostres arrels (passat) ens ajuda a saber qui som, reflexionar sobre el nostre estil de vida (present) ens ajuda fonamentalment a transformar el nostre futur. Necessitem trobar-nos, amb nosaltres i amb els altres.

La gesta de maig és emblema de llibertat. Llibertat que vam saber aconseguir. Llibertat que volem salvaguardar per a nosaltres i per a les generacions futures i el punt de partida és la pau, que ens permet assolir Llibertat interior. Pau i Llibertat necessàries per transformar el nostre futur i créixer qualitativament.

Construir un projecte de país a través del diàleg, trobant punts d'unió, establint acords justos, descobrint estratègies que ens permetin concretar nostres Somnis, com a persones i com Nació, és una tasca que requereix de coratge i valentia. I on la Pau pot ser el pont que ens uneix.

La pau és un estat de l'ésser on tots som iguals. Pau implica harmonia individual integral reflectida en una conducta social amable, col.laboradora i creativa. Pau és energia positiva. Quan estem en pau podem realitzar un projecte en comú, més enllà dels desitjos individuals i que beneficiï al bé comú

Cadascun de nosaltres és un centre de pau. Si despertem la nostra consciència descobrirem i recuperarem el veritable poder. El poder que cada un de nosaltres té i sabríem com utilitzar-lo per construir, per ajudar, per fer el bé. Per transformar i transformar, l'odi en amor i la venjança a perdonar. Mentre continuem encoratjant rancúnies, quedarem atrapats en el passat deprimits i desvalorats, botigues de queviures de pensaments i sentiments negatius. Potser la clau sigui construir ponts d'amistat, enfortir la col laboració, aplicar el coneixement per al desenvolupament dels pobles, de tots els pobles. I de tots els homes.

Perquè tots som un. I per tant el bo i el dolent que fem, tard o d'hora ens afecta d'alguna manera. Necessitem incloure a tots en la nostra consciència, perdre la por a la trobada amb els altres, establir aliances, confiar en la capacitat de l'home de donar i estimar, i tenir coratge, per aconseguir la pau.

--
L'ART DE COMMEMORAR: UNA NOVA OCASIÓ
Francesc Torralba. Doctor en Filosofia.
Director dels Instituts de la Pau

CELEBRACIÓ I, FESTA?
Alfredo Fernández. Periodista.
Carta de la Pau dirigida a l'ONU

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada